Nederlanders massaal op vakantie, ondanks stijgende kosten

Nederlanders staan bekend als echte reizigers. Recente cijfers van het CBS bevestigen dit. Vorig jaar ging maar liefst 72 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder op zomervakantie. Dat komt neer op 21,6 miljoen vakanties in totaal. Gemiddeld ging men zelfs twee keer weg. Toch is er ook een keerzijde. Vakantie vieren wordt steeds duurder en het aantal overnachtingen daalt.

Vakantie blijft populair, ondanks hogere kosten
De zomervakantieperiode blijft onverminderd populair. Nederlanders trokken er massaal op uit, waarbij ze gemiddeld negen dagen wegbleven. Wat wel opvalt is dat een vakantie flink duurder is geworden. Een gemiddelde dag op vakantie kostte in 2024 maar liefst 77 euro per dag. Ter vergelijking, in 2022 was dat nog 66 euro per dag. De totale kosten per persoon stegen van 628 euro in 2022 naar 709 euro in 2024.

Voor alle vakanties samen gaven Nederlanders in de zomerperiode 15,3 miljard euro uit. Dat komt neer op gemiddeld 1.417 euro per vakantieganger. De stijgende kosten zijn te verklaren door inflatie, duurdere accommodaties en hogere reiskosten. Toch weerhoudt dat veel mensen er dus niet van om er toch even tussenuit te gaan.

Minder overnachtingen, maar langere tochten ook populair
Opvallend is dat het aantal vakantieovernachtingen juist is gedaald. In totaal waren er 177 miljoen overnachtingen in de zomer van 2024, tegenover 184 miljoen in de jaren daarvoor. Voor corona lag dat aantal zelfs boven de 200 miljoen. Mensen gaan dus wel op vakantie, maar korter dan voorheen.

Toch zijn er ook groepen die juist kiezen voor langere reizen. Rondreizen en toertochten spannen de kroon met een gemiddelde van ruim 15 dagen. Ook zon- en strandvakanties (gemiddeld 12,5 dagen) en vakanties in een eigen onderkomen zoals een vakantiehuisje of caravan (gemiddeld 13,1 dagen) duren langer dan gemiddeld.

Frankrijk blijft het favoriete vakantieland
Wat betreft bestemmingen is Frankrijk opnieuw het populairste vakantieland onder Nederlanders. In de zomer van 2024 gingen 2,1 miljoen mensen naar La Douce France. Duitsland volgt op de voet met 1,8 miljoen, en Spanje sluit de top drie af met 1,3 miljoen. België en Italië maken de top vijf compleet. Op jaarbasis was Duitsland overigens de populairste buitenlandse bestemming, maar tijdens de zomer weet Frankrijk dus de meeste Nederlanders te verleiden.

Meer dan de helft van de zomervakanties had een buitenlandse bestemming (55 procent). De rest bleef in eigen land, waar bijvoorbeeld de Waddeneilanden, de Veluwe of Zeeland al jaren geliefd zijn voor een vakantie dichter bij huis.

Niet iedereen kan op vakantie
Toch ging niet iedereen op vakantie in de zomer van 2024. Zo’n 28 procent van de 15-plussers bleef thuis. Een kwart van die groep koos ervoor om in de winter op vakantie te gaan, maar 21 procent van de Nederlanders ging in heel 2024 nergens heen.

De redenen om thuis te blijven zijn uiteenlopend, maar financieel ongemak speelt een duidelijke rol. Voor 27 procent van de thuisblijvers waren geldzorgen de belangrijkste reden. Daarnaast gaf 30 procent aan vanwege gezondheidsproblemen niet te zijn gegaan, en 32 procent gaf aan gewoon liever thuis te blijven.

Wat de cijfers vooral laten zien, is dat vakantie steeds meer een luxeproduct wordt. Eén waarop we met z’n allen graag blijven inzetten, maar die ook steeds lastiger wordt voor wie minder te besteden heeft. Hoe je de tijd ook doorbrengt, een fijne tijd gewenst!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Akdag Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie